Cirkuskongen Arild Arnardo
1942–2020
av Fridgeir Walderhaug
Ingen har drevet sirkus i Norge så lenge som Arild Arnardo, og med hans bortgang har norsk- og internasjonal sirkusbransje mistet en nestor og læremester.
Helt fra han var liten gutt fulgte Arild sin far, Arne Arnardo på scener rundt om i landet, der han ble tryllet fram fra kasser.
Lønna var Smørbukk-karameller som var til overs etter opptredenen.
Han var sju år gammel da faren i 1949 startet Cirkus Arnardo, og i 1987 tok han og kona Bjørg over driften av Norges eldste sirkus.
Arild gikk gradene i farens sirkus, og begynte som teltbygger og sirkusarbeider.
Etter hvert ble han selv artist, og høstet spesielt gode kritikker for sitt linenummer som vagabond, der linen symboliserte livsveien, som jo ikke alltid er enkel.
Som eneste nordmann har Arild Arnardo opptrådt i den internasjonale cirkusfestivalen i Monaco to ganger, i 1976 og 1977.
Festivalen er sirkusbransjens viktigste arena og årlige begivenhet, og ble etablert av fyrst Rainier III av Monaco i 1974 for å hedre og fremme verdens beste sirkusartister.
På bildene ovenfor, fra 1977, ser vi Arild opptre med sitt linenummer i manesjen, med Monacos fyrstefamilie til stede.
Arilds læremester Adolf «LINON» Dubsky (f. 1899) opptrådte med sitt linenummer The Tramp on the Rope i verdens mest markante sirkus og på de største scener i hele sin karriere. LINON var dessuten en svært populær gjest hos amerikanske TV-show som Hollywood Palace, og ikke minst The Ed Sullivan Show, hvor han ble invitert hele seks ganger.
Arild Arnardo var svært opptatt av publikums møte med Cirkus Arnardo, og hadde sterke meninger om hvordan atmosfæren skulle være, og hvilke opplevelser publikum skulle sitte tilbake med etter et besøk.
«En skal ha tårer i øynene og smil på munnen», sa han ofte. Hans mål var alltid å gi publikum nettopp det. Og han lyktes sesong etter sesong.
Arild Arnardo var en av Europas ledende eksperter på elefanter, og en kunnskapsrik fagmann som man både søkte råd hos, og som det alltid ble lyttet til. På bildet under ser vi Arild med fire afrikanske elefanter i Cirkus Arnardo.
Arild Arnardo var internasjonalt kjent som en populær og dyktig arbeidsgiver. Det gjorde at store artister fra hele verden søkte seg til Norge og Cirkus Arnardo.
«Vi er jo et FN i miniatyr», sa han. Et poeng han ofte dro fram for å gi et bilde av Cirkus Arnardo som en internasjonal omreisende landsby, der alle finner seg vel til rette.
Cirkusdirektør Arild Arnardo ble fulgt tett gjennom en hel sesong da NRK laget en åtte episoder lang TV-dokumentar om Cirkus Arnardo i 2007. I tillegg ble forestillingen filmet og vist på TV med høye seertall i beste sendetid.
I Cirkus Arnardo har publikum fått oppleve mange ulike akrobat-trupper fra Folkerepublikken Kina. Det har siden 1986 blitt knyttet sterke bånd mellom Cirkus Arnardo og Den kinesiske akrobatiske artist-organisasjon gjennom et verdifullt kunstnerisk og kulturelt samarbeid, som i stor grad har bidratt til gjensidig forståelse og vennskap mellom de to landene og til utveksling av sirkuserfaring. Arild Arnardo besøkte landet som gjest en rekke ganger.
Arild og Bjørg Arnardo har stått sammen om ledelsen av Cirkus Arnardo. Sammen ble de tildelt Kongens fortjenstmedalje 6. mars 2015, med påfølgende audiens hos kongen og dronningen på Slottet.
Arild Arnardo har satt dype spor etter seg både hos sitt store cirkuspublikum og i cirkusbransjen.
En cirkuskonge har forlatt manesjen.
En skal ha tårer i øynene og smil på munnen.
Arild Arnardo